4.6 Programma Omgevingswet
Samenvatting Parallel aan het traject van de omgevingsvisie is gestart met het omgevingsplan. Door middel van een pilot wordt gewerkt aan een omgevingsplan voor een beperkt gebied om ervaring op te doen wat er allemaal komt kijken bij het maken van een omgevingsplan. De invoering van de Omgevingswet kent diverse digitale verplichtingen. Om aanvragen vanuit het Digitaal Stelsel Omgevingswet te kunnen ontvangen is software aangeschaft zodat initiatiefnemers digitaal hun vergunning kunnen aanvragen. Daarnaast is plansoftware aangeschaft voor het publiceren van vastgesteld beleid. De invoering van de wet is recent vastgesteld op 1 januari 2022. Op het gebied van de dienstverlening zijn we gestart met een pilot , de zogenaamde omgevingstafel waarbij we samen met de (externe) ketenpartners oefenen om te komen tot een werkwijze waarmee we binnen 8 weken een complexe vergunning kunnen afgeven. Voorafgaand aan de omgevingstafel komen initiatieven op de intaketafel waar de kansrijkheid van het initiatief wordt beoordeeld. De intaketafel is van start gegaan. Het anders werken loopt parallel aan de inhoudelijke opgaven doordat aan de inhoudelijke opgaven wordt gewerkt langs de uitgangspunten van de Omgevingswet. |
Ambitie en strategische doelen Almelo wil de komst van de Omgevingswet aangrijpen om met een externe focus te veranderen. Dat betekent dat niet de regels, maar de maatschappelijke opgaven en de initiatiefnemers met hun omgeving centraal staan. Hieruit volgt dat we uitnodigend, faciliterend en ‘regelgeving luw’ zijn. Initiatiefnemers krijgen de ruimte. Samen werken we aan een prettige, veilige en gezonde leefomgeving. Strategische doelen:
|
Terugblik Strategisch doel: de inzichtelijkheid, de voorspelbaarheid en het gebruiksgemak van de regels van het omgevingsrecht vergroten. Operationeel doel: De integrale digitale omgevingsvisie is uiterlijk in oktober 2020 vastgesteld Bereikte resultaten: Strategisch doel: Samenhangende benadering, gebiedsgerichte integrale aanpak.
Strategisch doel: Grotere bestuurlijke afwegingsruimte, lokaal maatwerk. Strategisch doel: versnellen en verbeteren van de besluitvorming.
Strategisch doel: de maatschappelijke opgave bepaalt de rol van de gemeente.
Strategisch doel: Initiatiefnemers en hun omgeving hebben meer zeggenschap over hun omgeving Houding en gedrag
In de pilot omgevingstafel wordt op deze wijze gewerkt. Aan de hand van concrete casussen zijn en worden situaties gesimuleerd waarmee concrete uitwerking in samenspraak met ketenpartners wordt vormgegeven. Daarnaast is het gezamenlijk en integraal werken aan de omgevingsvisie een leersituatie waarbij volgens de uitgangspunten van Omgevingswet wordt samengewerkt.
Het omgevingsspel en het spel "blik op bestuur" is gespeeld met verschillende teams binnen onze organisatie onder spelleiding van de provincie. Hierin hebben medewerkers kennisgemaakt met de nieuwe rollen en de dilemma’s zoals we die gaan tegenkomen bij het werken met de Omgevingswet. Verder maakt de pilot omgevingstafel en het werken aan de omgevingsvisie deel uit van het samen leren.
Bijeenkomst voor managers over de Omgevingswet heeft plaatsgevonden. Daarnaast heeft een kennissessie plaatsgevonden over het participatieplan met de gemeenteraad. Met de raad heeft een sessie plaatsgevonden met BMC over de verschillen tussen de omgevingsvisie/het omgevingsplan en een programma. Met de raad heeft een eerste sessie plaatsgevonden over de sturingsstijlen van het omgevingsplan. |
Waar staan we nu Uitstel invoering Omgevingswet De omgevingsvisie |
Betekenis voor de toekomst |